Δίφωνο τεύχος 5 (Φεβρουάριος '96)

Τζίμης Πανούσης

«Το κυνήγι της Γκόμενας»

εκδόσεις «Opera»

Ένα βιβλίο στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά ο Ανδρουλάκης, η Βουγιουκλάκη, η Δήμητρα, ο Κορκολής, οι Κουρήδες και ο Λαλιώτης,δεν Θα μπορούσε παρά να έχει γραφτεl από τον Τζίμη Πανούση. Με την ίδια ακριβώς λογική που κρυβόταν πίσω από τους στίχους του, όταν έλεγε «Μικροαστοί θα σας φάνε τα παιδιά σας, κανίβαλοι θα γίνουνε. Θα βραχυκυκλώσω το σεσουάρ του κομμωτηρίου, να πάθει εγκεφαλικό η μανούλα μου...», με την ίδια ξεκάθαρη διάθεση έγραψε και το εν λόγω βιβλίο. Αν ο Τζίμης Πανούσης έχει αρχές, τότε είναι πιστός στις αρχές του.

Κατ' αρχάς, αυτοπαρουσιάζεται αυτοσαρκαζόμενος: «Ο Τζίμής Πανούσης, αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, γεννήθηκε το 1842 στο Οχάιο... Χιουμορίστας, προκλητικός, μακάβριος και τρυφερός, αντίζηλος του Μαρκ Τουέιν, Θαυμα­στής του Πόε και του Κράν, ο ταλαντούχος Πανούσης γνωρίζει τη δόξα και την καταξίωση με τα διηγήματά του... Ο Πανούσης είναι αναγνωρισμένος ως ο πρόδρομος του σύγχρονου αμερικανικού διηγήματος». Ωραία όλα αυτά. Και τώρα δύο λόγια για την υπόθεση του έργου. Το βιβλίο δομείται σε επιμέρούς κεφάλαια, με τίτλους πάντα ένα γυναικείο όνομα, όπως Ελευθερία Φιλελεύθερη (το γένος Αριστερού Μετανιωμένου, Ευγενία Ξελιγωμένη (γεροντοκόρη και εθνικόφρων, Δημοκρατία Παπαδοπούλου (νεόπλουτη κολωνακιώτισσα τραβεστή και ούτω καθ' εξής. Πρόκειται για μικρές ιστορίες, δακρύβρεχτα δράματα, πιθανόν και κωμειδύλλια, μέσα από τα οποία προβάλλει το πρόσωπο - παραμορφωμένο ελαφρώς - της σύγχρονης Ελληνίδας. Το βιβλίά κοσμούν φωτογραφίες από τον ελληνικό κινηματογράφο. Κοντολογίς, είναι μια εκδοχή της Πανούσειας σάτιρας σε έντυπη μορφή.


η ΑΥΓΗ 17/01/1996

«Το κυνήγι» του Πανούση

«Το Κυνήγι της Γκόμενας» Τζίμης Πανούσης (OPERA)


Μετά από αρκετά χρόνια συγγραφικής απουσίας ο Τζίμης Πανούσης ξαναχτυπά. Σατυρικός, χειμαρώδης και σαρκαστικός, ο Πανούσης αποκαλύπτει στο «Κυνήγι της Γκόμενας» τις επιδόσεις του στο εν λόγω «σπορ». Με πρόσχημα το θέμα αυτό, επωφελείται της ευκαιρίας για να σχολιάσει με τον γνωστό του τρόπο τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας χωρίς να χαρίζει κάστανα σε κανέναν. Μεταφέρουμε αυτούσιο απόσπασμα του δελτίου τύπου. «Ως συνήθως, η μοίρα έπαιξε και πάλι τα παιχνίδια της! Το Κυνήγι της Γκόμενας, παρόλο που γράφτηκε από τον σαραντάρη Πανούση κατά τη διάρκεια του βρώμικου '89, παραμένει τραγικά επίκαιρο και θα παραμείνει για όλα τα βρώμικα χρόνια που μας απομένουν, μέχρι να μας πλακώσει ο αντιδραστήρας του Κοζλοντούι.»