Τζίμης Πανούσης

the dark site of the mood

Ο αλέξανδρος ταξείδης για τον τζιμάκο (του)

ΘΑΝΑΤΟΣ - ΑΘΑΝΑΤΟΣ 1-0

Η αρχή είναι κάπως γνωστή και κάπως έτσι έγινε με όλους. . . . .

Μία κασσέτα που μου έγραψε ένας φίλος (το hard core) στην οποία βρήκα το κάτι άλλο , το κάτι έξω από τα συνηθισμένα , το κάτι πρωτοποριακό , το κάτι ψαγμένο . Φυσικά δεν καταλάβαινα και πολλά πολλά από αυτά που άκουγα (ότι πχ ο κωνσταντίνος καραμανλής είναι ο πρώτος έλληνας οικολόγος διότι έδωσε δικαίωμα ψήφου στα δέντρα) μου άρεσε όμως προφανώς από ένστικτο. . . .

Είναι 1995 και βρίσκομαι στο μοναστηράκι για δίσκους. Έχει μόλις κυκλοφορήσει από την minos το best of το οποίο είχε και τραγούδια με τις ταξιαρχίες και από τα σόλο του τζιμάκου μου με τίτλο ''μουσικές ταξιαρχίες και άλλες αηδίες του τζίμη πανούση''. Δεν έχω ιδέα για αυτή την κυκλοφορία . πηγαίνω σε ένα δισκάδικο και λέω ''από πανούση τι έχεις'' ?? και μου λέει ''εε μουσικές ταξιαρχίες και άλλες αηδίες..'' Και εγώ νομίζοντας ότι αυτό το ''και άλλες αηδίες'' είναι η άποψη-κριτική του δισκά στο έργο του καλλιτέχνη , φεύγω απ το δισκάδικο έξω φρενών !!! που θα μας πεις εσύ ότι ο τζιμάκος μου βγάζει αηδίες. . . . .

Δύο χρόνια μετά η παράσταση ''προσεχώς βουλγάρες'' ανεβαίνει στη θεσσαλονίκη . ήταν η πρώτη φορά που θα έβλεπα τον τζιμάκο μου. Θυμάμαι ότι είχα τυπώσει και μπλούζα με το εξώφυλλο απ το ''δουλειές του κεφαλιού'' και περίμενα πώς και πώς ! στην είσοδο είχε μία αφίσα ''ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ'' και από κάτω ''Διονυσίου''. . . . . . . . .ήρθε λοιπόν η στιγμή και υπο τους ήχους του (υπεργαμάτου χιτ τότε) ''μπαμ και κάτω'' εμφανίστηκε ο τζίμης κι εγώ αισθάνθηκα σαν τα κοριτσάκια που βλέπουν τον σάκη ένα πράμμα. . . . . . .

Από εκείνη τη χρονιά και μετά δεν έχασα παράσταση του τζιμάκου μου (με εξαίρεση το ''με λένε πόπη Νο2'') που ήμουν φαντάρος ..

Ο τζίμης πανούσης ΕΙΝΑΙ ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που έχει βγάλει η χώρα για πολύ απλούς λόγους.

Καταρχήν το είδος που υπηρετεί είναι δικό του. Δεν είναι ροκ , δεν είναι μέταλ , δεν είναι λαικό , δεν είναι πανκ , δεν είναι έντεχνο. . . .είναι είδος τζίμης πανούσης . αυτό το είχαν - έχουν κι άλλοι (παπάζογλου - αγγελάκας κλπ)

Αυτό που δεν είχε ποτέ άλλος καλλιτέχνης είναι το τάργκετ γκρουπ του (που λέμε και στα ποντιακά) ! δηλαδή σε live του πηγαίνει από το πρεζάκι και το φρικιό μέχρι υπουργός και παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων . αυτό δεν το έχει κανένας άλλος καλλιτέχνης !

Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής. . . . . . είναι τόσο μεγάλος καλλιτέχνης που έχει καταφέρει να κάνει πολλούς ανθρώπους να μπερδεύουν την καλλιτεχνική περσόνα ''τζίμης πανούσης'' , με τον άνθρωπο τζίμη πανούση , εξού και οι ατάκες του στυλ ''ο πανούσης που μας το παίζει αριστερός και έχει 150 ευρώ το μπουκάλι και μένει στο ψυχικό.''κλπ Φανταστείτε πόσο αστείο θα ήταν αν έλεγε κάποιος ''δε μου αρέσει ο τζώνυ ντεπ γιατί τον είδα έξω και δεν είναι πειρατής στα αλήθεια. . . . . ψέματα έκανε στην ταινία. . . . μας κορόιδεψε'' ή να έλεγε ''ο τομ χανκς που κάνει τον πιλότο στην ταινία μη σας ξεγελάει. . . . στην πραγματικότητα δεν είναι πιλότος.''

Γενικά ο τζιμάκος μου πάντα τραβούσε τη γκρίνια και τα κομπλεξικά σχόλια από δήθεν ποιοτικούς κριτικούς και μη. Ο λόγος απλός . . . . . δε μπορούσαν να δεχτούν ότι ένας καλλιτέχνης με τέτοιο ρεπερτόριο θα είναι τόσο εμπορικός , τόσο αποδεκτός από το πλήθος , τόσο αγαπητός ! ήθελαν τον καλλιτέχνη στα πρώτυπα του νικόλα άσιμου και μόνο έτσι ! θυμάμαι από πάντα να κράζουν τον τζίμη για το οικονομικό ενώ είναι Ο ΜΟΝΟΣ καλλιτέχνης που έχει πει ότι παίζει για τα λεφτά. Εξυπνάδα ξε-εξυπνάδα ,χιούμορ ξε-χιούμορ , το είπε ! θυμάμαι να τον κράζουν που κάνει τα ίδια ενώ είναι Ο ΜΟΝΟΣ που έχει πει ότι 35 χρόνια κάνει την ίδια παράσταση. Παρόλα αυτά το 2000 στην παράσταση ''της πατρίδας μου η σημαία'' στην οποία παρουσίασε καινούργια τραγούδια (κόκκινος ζορό - νότιος κώλος - μάνα κουράδα - το φτηνό ζειμπέκικο για τον γιώργο , ωδή στο μαλάκα , άντε γαμήσου εργατιά ,17 νοέμβρη απόγευμα) άκουσε κράξιμο γιατί λέτε ?? επειδή έπαιξε πολλά καινούργια !!!! δηλαδή με λίγα λόγια ότι και να έκανε άκουγε το κράξιμο. . . . . .

Πηγαίνει καλεσμένος στην τηλεόραση. . . . ''γιατί πήγε στο κανάλι του τάδε'' ??

Βγάζει δίσκο από την εφημερίδα του χατζηνικολάου. . . . . ''γιατί έβγαλε δίσκο από την εφημερίδα του χατζηνικολάου εφόσον τον έχει κράξει χοντρά στο παρελθόν'' ?? μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα . ότι ενώ τον έχει κράξει ο άλλος του βγάζει τον δίσκο απ την εφημερίδα του . δηλαδή εάν έπρεπε να έχει πρόβλημα κάποιος με αυτή την ιστορία , αυτός θα έπρεπε να είναι ο χατζηνικολάου ! δεν είναι και εμείς τι κάνουμε ? κράζουμε τον τζιμάκο..

Με λίγα λόγια τέτοια πάθη ξεσηκώνει μόνο ο τζιμάκος μου γι αυτό είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που έχει πατήσει το ποδαράκι του στη χώρα ετούτη (ναούμ) !

Τζιμάκο μου να είσαι πάντα καλά όπως είμαι σίγουρος ότι θα είσαι και θα σε πάρω τηλέφωνο στα γενέλθια σου σε έναν μήνα να τα πούμε. . . . .

Α και κάτι ακόμα. . . . . με ρωτάνε κάποιοι αν θα πάω στην κηδεία ! πέθανε κανείς ? για ποια κηδεία μιλάτε ?

Αλέξανδρος ταξείδης
14-1-18

ΦΩΤΟ - Αλέξιος Μπιτλής